Anahtar Kelimeler: 4-10 Ocak Verem Haftası

SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan, 4-10 Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 68. Verem eğitim ve Propaganda Haftası” nedeniyle yaptığı basın açıklamasında,  Tüberküloz basillerinin çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturulduğunu,  akciğerler dışında ise kemik, eklem, beyin, böbrek, sindirim sistemi ve omurga gibi çeşitli organ ve sistemleri de tutabildiğini bildirterek,   Tüberküloz hastalığı uygun enfeksiyon kontrol önlemleri alındığı takdirde önlenebilen, uygun tedavi ile tamamen düzelebilen (iyileşebilen), hastalardan sağlıklı kişilere bulaşabilmesi nedeniyle toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Tüberküloz hastalığına halk arasında ‘Verem hastalığı' adı verilmektedir.” Dedi.

-Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır.-

Tüberküloz hastalığı genellikle sessiz bir başlangıç gösterdiğini ifade eden Dr. Kapan, şunları kaydetti; Kronik bir tablo vardır. Solunum sistemi semptomları, hastalığa spesifik olmayan sistemik semptomlar ve akciğer dışı diğer organ bulguları görülebilir. Tüberküloz semptomları ve hastalığın ciddiyeti, çok hafifle hayatı tehdit eden tablo arasında değişebilir. Semptomlar/bulgular lokal veya sistemik olabilir. Tüberküloz hastalığı herhangi bir organ veya dokuyu tutabilir. Solunum Sistemi Bulguları; öksürük, balgam çıkarma, hemoptizi (kan tükürme), göğüs ağrısı, sırt-yan ağrısı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır. Sistemik Bulgular; ateş, gece terlemesi, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve hastalığın olduğu organa özgün bulgulardır (lenfadenopati, hematüri (idrarda kan görülmesi), eklemde şişlik vb. ). Tüberküloz hastalığının kesin tanısı balgamda tüberküloz basillerinin gösterilmesi ile konulur. Hastanın yakınmaları ile hastalıktan şüphelenilir. Hastanın değerlendirilmesinde kapsamlı bir tıbbi yaklaşım gerekir. Hastanın öyküsü, fizik muayene bulguları, akciğer filmi, tüberkülin cilt testi ile hastalıktan şüphelenilir ve bakteriyolojik ya da histolojik inceleme ile tanı kesinleştirilir. Toplum sağlığı merkezi verem birimlerinde (verem savaşı dispanserleri) tanı işlemleri, tedavide kullanılan ilaçlar ve takip ücretsizdir. 2-3 haftadan uzun süren öksürükte tüberkülozdan şüphelenilmelidir. Tüberküloz hastalığının kesin tanısı, balgamda tüberküloz basillerinin gösterilmesi ile konulur.”

-Tüberküloz basili (mikrobu) nasıl bulaşır?-

Tüberküloz hastalığının tüberküloz hastasından sağlam kişiye aksırırken ve öksürürken solunum yoluyla bulaşabildiğini dile getiren Kapan, Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür. En bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş, balgam mikroskobisinde tüberküloz basili müspet (ARB pozitif) olan akciğer ve larinks (gırtlak) tüberkülozu hastalarıdır. Hastalar öksürürken, hapşırırken ve konuşurken basiller (mikroplar) havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları solunum yoluyla alırlar. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar; aile bireyleri, aynı evi paylaştığı arkadaşları, işyeri arkadaşları, askeri birliklerde veya hapishanelerde koğuş arkadaşları olabilir. Bulaşma için genellikle verem hastası olan bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gerekir. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta saklı kalır ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık oluşabilir. Hastalık gelişme riskinin en yüksek olduğu dönem basil vücuda alındıktan sonraki ilk iki yıldır. İlk iki yılda %5, sonrasında %5 olmak üzere, yaşam boyu hastalık gelişme riski %10`dur. Tüberkülozlu hastaya uygun süre tedavi verildikten sonra bulaşma riski ortadan kalkar.” Dedi.



Kafa kafaya çarpışan araçlar çıkan yangında küle döndü

Yerli Malı Haftası'na Togg damgası

Kayıp muhtarın cesedi varilde çıktı

SARUHANLI’DA VEFAT…

SARUHANLI’DA 2025 YILI İLÇE İDARE ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

Yangın felaketi

Çınaroba ikinci yarıda açıldı: 3-1

Edirne Deplasmanın Galibi Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı

Paşaköy namağlup yola devam

Develispor'dan beş yıldızlı galibiyet

Saruhanlı Devlet Hastanesinde bugün görev yapacak doktorlar

polisi yaralayan motosiklet sürücüsü tutuklandı

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

Ev değil cephanelik

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 7.01.2015 09:33:38 1195 0
Tarih: 07.01.2015 09:33 Güncelleme: 07.01.2015 09:33
Haberi Sesli Oku

Güncel

Güncel Haberleri