SARUHANLI - 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü "Sağlıklı Beslenme ile Sıfır Açlık" hedefi üzerinde duruyor.

            Yapılan araştırmalar dünya nüfusunun % 10 unun kronik açlıkla mücadele ederken % 10 unun da obeziteden muzdarip olduğunu gösteriyor. Ancak ne yazık ki bu dengesizliğin dışında kalan % 80 lik nüfusun da sağlıklı beslendiğini söyleyemiyoruz.

            Özellikle dünya genelinde hızla tüketmeye programlanmış insan kitleleri; farkında olmadan fast-food denilen hızlı tüketime yönelik hazırlanan gıdaların ve ambalajlı gıda ürünlerinin yoğun olarak tüketilmesinden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Dolayısıyla özensiz beslenme ve tüketimde hız, insan sağlığının ve dünyada besin tüketimindeki dengenin bozulmasına neden oluyor.

            Dünyada sıfır açlık hedefi için başlıca yapılması gereken gıda sektöründe öncelikle israfın sonlandırılmasıdır.

            Ev mutfaklarından toplu tüketime hizmet veren lokanta, otel vb. işletmelere kadar gıda üretimi ve tüketimi gerçekleştirilen her birimi gıda sektörünün parçası kabul etmemiz gerektiği de unutulmamalıdır. Evlerimizde çöpe giden ekmek vb. yemek artıkları da en az otel ve lokanta mutfaklarından çöpe giden artıklar kadar kıymetlidir aslında.

            Her çocuk aile ortamında, sağlıklı gıdanın doğru oranda tüketimine ilişkin alışkanlıkları zamanında kazanmalıdır. Ancak yaşam koşulları özellikle çocukları hem sağlıksız hem de gereksiz miktarda porsiyonlarla beslenmeye, daha doğrusu karınlarını doyurmaya yönlendirmektedir.

            Veteriner Hekimlik mesleği koruyucu hekimlik hizmetlerinin temelindeki mesleklerdendir. Gıda güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra doğru miktarlarda besin alınarak sağlıklı beslenme noktasında hatırlatmalarda bulunmak da bizlerin görevleri arasındadır.

            Bu yıl Dünya Gıda Günü'nde İzmir ilinin tüm gıda işletmelerine sesleniyor, özellikle gençlerin tercih ettiği menülerde kalori hesaplaması ile düzenlemeye gitmelerini talep ediyoruz. Tüm gıda işletmelerinden yasal olarak zorunlu olmadıkları halde menülerini oluştururken porsiyonların kalori değerini hesaplayarak israfa sebep olacak boyuttaki porsiyon uygulamalarına bu 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde son vermelerini rica ediyoruz.

            "Dünyada Sıfır Açlık" hedefi için herkesin yapabileceği bir şey mutlaka vardır.

            Dengeli beslenerek dünyanın dengesine hep birlikte katkı koyacağımızı unutmayalım.

            Hayvansal ürünlerin sağlıklı hayvan yetiştirilmesi ile başladığı aşamadan itibaren sofralarımıza ulaşan tüm gıdalarda emeği geçen meslektaşlarımız başta olmak üzere çocuklarını sağlıklı beslenmeye yönlendiren ailelere, Dünya Gıda Günü'nde geleceğimize katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz.



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 16.10.2019 10:21:00 892 0

Tarih: 16.10.2019 10:21 Güncelleme: 16.10.2019 10:21
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00