Tarih: 02.10.2025 21:40

Manisa Bakkallar Esnaf Odası’ndan Vergi ve POS Komisyonu Uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Manisa Bakkallar Esnaf Odası'ndan Vergi ve POS Komisyonu Uyarısı

Manisa Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Saffet Taşkıncan, küçük esnafın ekonomik açıdan zor durumda olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Taşkıncan, 9 Eylül 2025'te alınan Cumhurbaşkanlığı kararıyla büyükşehirlerde ve nüfusu 30 binin üzerinde olan yerlerde basit usul vergilendirme sisteminin 1 Ocak 2026 itibarıyla sona ereceğini hatırlattı. Bu düzenlemenin özellikle bakkalları ağır vergi yükü altına sokacağını vurgulayan Taşkıncan, "Gerçek usule geçişle birlikte muhasebe giderleri, KDV, stopaj, geçici vergi ve e-defter gibi yükler küçük esnafı ciddi biçimde zorlayacaktır. Bu durum zincir marketlerin güçlenmesine yol açacaktır" dedi.

Bir diğer önemli sorunun da POS cihazı komisyonları olduğuna dikkat çeken Taşkıncan, banka kartı komisyonlarının düşürülmesine rağmen kredi kartı oranlarının yüksek kaldığını ve bunun bakkal kazancını sıfırladığını söyledi. Ayrıca POS cihazlarından alınmaya başlayan aylık aidatların da esnafın yükünü artırdığını ifade etti.

Zincir marketlerin mahalle bakkallarını olumsuz etkilediğini belirten Taşkıncan, şu önerilerde bulundu:

Zincir marketlere nüfus kriterine göre kota getirilmeli.

Marketler haftada en az bir gün kapalı olmalı.

Çalışma saatleri 09.00 – 20.00 arasıyla sınırlandırılmalı.

Küçük esnafın sadece ekonomik değil, mahallelerin güvenlik sigortası olduğuna dikkat çeken Taşkıncan, "Alınacak kararların mutlaka esnafı koruyacak şekilde düzenlenmesi gerekir" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —