Şakir SARIÇAY


Uçan Halısı, Termal Kaynakları ile “Sındırgı” uçmaya hazır

Uçan Halısı, Termal Kaynakları ile “Sındırgı” uçmaya hazır


Son yıllarda adını sağlık turizmi kapsamında “termal turizm” ile sıkça duyar olduğumuz Sındırgı;  turizm yatırımcılarının yanında çok geniş yelpazeli sektör zenginlikleri ile yatırımcılar için cazibe merkezi olma yönünde hızla ilerliyor.

Aktif ve halkla iç içe belediyecilik anlayışı, Sındırgı adına yapılması planlanan projelerin tabanda da kabul görmesi, Sındırgı’nın tanıtımı ve pazarlaması adına hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan girişimci iş adamları ile konuksever halkı Sındırgı’yı uçurmaya hazır.

Nitekim Sındırgı bu niyetini 21. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür Ve Sanat Günleri’nde bir kez daha belli etti.  Bizler de bu iyi niyete katkıda bulunmak adına İzmirli gazeteciler olarak Kertil Dağı’nın gölgesinde mis kokulu kolonyalara dönüştüğünü sonradan öğrendiğimiz çam kokuları eşliğinde 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü Sındırgı’ya bir seyahat düzenledik.

Mesele bilimin gelişmesi, eğitim ve kültürün yaygınlaşması olduğunda her zaman desteğini gösteren Sındırgılı işadamı Alaattin Duran’ın sağladığı ulaşım imkânı ile bu seyahati gerçekleştirdik. Yoğun programlarının arasında bizleri kırmayıp hafta sonunu ayıran, programlarını iptal eden 25 gazeteci arkadaşıma ve Sayın Alaattin Duran’a teşekkürü borç bilirim.

Sayın Alaattin Duran Sındırgı Karacalar Köyünde doğmuş ve Sındırgı aşkı hiç bitmemiş. İzmir’de ticaret hayatını devam ettiren sanayici işadamı ve Onunla konuşurken bizler de 21. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri’nin başladığını öğrendik.

Sayın Duran’ın bu etkinlik vesilesi ile İzmir basınını Sındırgı’ya davet etmek istediğini ve organizasyona benim öncülük etmemin yararlı olacağını belirtmesi ile hikâye başladı.

Bu hikayede Sındırgı’da Yağcıbedir Halısı ile birlikte zengin termal kaynaklarının olduğunu,  destinasyon planlamasına önem veren Sındırgı’nın doğal şehir unvanını alan tek belediye olarak turizm arzını yerli ve yabancı yatırımcılara açmakta olduğunu, Sındırgı Belediye Başkanı sayın Ekrem Yavaş’ın Sındırgı’yı ulusal ve uluslararası turizm arenasında tanıtım ve pazarlama adına yoğun bir çabası bulunduğunu gördük.

Turizmde cazibe merkezi olmaya aday Sındırgı yerli ve yabancı turistler için görülmeye değer. Örneğin ziyaret ettiğimiz Emendere bölgesindeki doktor balıkların ikametgâhı Eman Termal Tesisleri gizli kalmış Anadolu hazinesi olarak konuklarını bekliyor. 

“Uçan halı gerçek olsa idi Yağcıbedir Halısı olurdu”

Yağcıbedir Halıları kalitesi ve uzun ömürlü olmasıyla tüm dünyada talep ediliyor. Koyunyününden yapılan kök boyası ile renklendirilen ipler ile dokunan halılar Orta Asya motiflerini de barındırıyor.

Desimetrekaresinde ortalama 1200-1600 adet düğüm olan halıların kullanıldıkça değeri artıyor ve bu halıların otalama ömürleri 150-200 yıl arasında değişiyor. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “İlmek ilmek hayatı dokuyan Yörük kızının hayallerindeki ‘uçan halı gerçek olsa idi’ Yağcıbedir Halısı olurdu” sözü ile de Yağcıbedir Halılarının önemi anlatılıyor.

Ancak; onbeş yıl önce 3000 halı tezgâhı bulunan ilçede göç ve halı dokuyanların yaşlanması sonucu şimdilerde yüzler ile ifade edilen tezgah kaldığını üzülerek öğrendim ve Yağcıbedir Halılarının yörük kızlarının hayallerine hala ihtiyaçları olduğunu hissettim.

Yeni hayallerle dokunacak yeni halılar Sındırgı’ya yol olacak, istihdam olacak, aş olacak iş olacak şehrin turizm ile kalkınmasına öncü olacak.

Yağlı Güreş Müzesi ilgi çekiyor

İzmir yönünden Akhisar’a kadar duble yoldan sonra Sındırgı yolunun iki şeritli ve virajlı, sağlı sollu çam ağaçlarının gölgelediği yollarından ilerlediğinizde Sizi şehir merkezine dönen ilk kavşakta Sındırgı’nın yetiştirdiği Kırkpınar Başpehlivanları Ali Yağcı ve Şerif Pehlivanların yeni açılan anıt heykelleri karşılıyor. Biraz daha ilerleyince bizim de açılışına katıldığımız Yağcıbedir Halı Anıtı ile şehir taçlanıyor.

Sındırgı’nın yağlı güreşçi yetiştiren en önemli merkezlerimizden biri olduğunu da bu hikâyede öğrendim. Türkiye’nin ilk ve tek Yağlı Güreş Müzesi Sındırgı’da bulunuyor. Bir yıl önceki şenliklerde açılışı yapılan müze görülmeye değer.

Son olarak; 21. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri ilçeye gözle görünür bir hareket getirdi ve bu hareketin sürekli olacağı da aşikâr.  Festival esnasında Sındırgı sokakları yerli ve yabancı katılımcılar ile bir şenlik havasında idi.  Farklı 8 ülkeden folklor ekiplerinin yöresel dansları festivale renk kattı. Sındırgı’da 21 yıldır süregelen bu Festivali güçlendirerek yaşatmanın kolay olmadığını biliyoruz Hele bu Festivali uluslararası düzeyde yapabilmek büyük bir başarı. Dolu dolu bir program ile 30 Ağustos- 3 Eylül 2019 tarihleri arasında Sındırgı’da düzenlenen Organizasyonun başarısını önümüzdeki yıllarda büyüterek sürdüreceğinden eminim.