Muammer Kökcüoğlu


"SU GİBİ AZİZ OL"

Büyüklerimiz kendilerine su ikram edilince, içtikten sonra boş bardağı suyu getiren çocuğa verirken "su gibi aziz ol" derlerdi.


Büyüklerimiz kendilerine su ikram edilince, içtikten sonra boş bardağı suyu getiren çocuğa verirken "su gibi aziz ol" derlerdi. Şimdilerde pek söylenmese de çocukluğumdan hatırlıyorum.

Günümüzden 4 milyon yıl öncesine dayanan suyun serüveni dünya üzerindeki tüm yaşamın kaynağını oluşturur. İlk olarak denizlerde ortaya çıkmış yaşam, karaya ayak bastıktan sonra da suyla olan temasını kesmeden hayati olarak varoluş bağını devam ettirir. Bu nedenle dünya üzerinde tüm türlerin yaşamını devam ettirmesini sağlayan su, insan yaşamının da ana kaynağıdır. Günlük olarak belli oranda tüketilmesi ve bu nedenle hemen her alanda bulunması gerekliliği nedeniyle suya ulaşmak oldukça önemlidir.

Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle farkındaysanız mavi bir renge sahiptir.

Sınırsız olmadığını öğrendiğimiz en önemli yaşam kaynağı, su. Yaşam döngüsünün en önemli öznesi olan suyun oluşumu ise; iki hidrojen, bir oksijen atomuyla birlikte bağlandığında bir su molekülü şeklindedir. Her gün kullanırken bu kadar kolay erişebildiğimiz fikri aklımızın köşesinden bile geçmese de Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre evine yakın güvenli su kaynağına sahip olmayan Dünyada 2.2 milyardan fazla insan var. Çoğunluğu da Afrika Kıtası'nda.

Cenab-ı Allah'ın her ne kadar emirlerini tutmayıp, nehilerinden de kaçmasak ta Rabbimiz merhametiyle hazinesinden yeryüzündeki canlıları su ihtiyacını karşılıyor.

"Su gibi Aziz ol" deyiminin anlamından herkes haberdar mıydı bilemiyorum. Ama su azizdir gerçekten.

Gökten iner. En sert kayaları delerek yeryüzüne çıkar. Pınar olur, nehir olur, akar. Geçtiği yerlere hayat verir.

Önüne set vurulur, birikir birikir. Bir açık bulup sızar; ya da bendini yıkar sel olur akar.

Akışı hayat vermek; duruşu daha güçlü akmak içindir.

Değirmen taşını çevirir, un elde eder.

Dinamoyu çevirir, enerji olur, elektrik olur.

Su azizdir, izzetlidir, güçlüdür.

Her halükarda faydalıdır. O olmazsa hayat olmaz. Rabbimiz her şeyi ondan var etmiştir. (Enbiya, 30)

İzzet Allah’tandır, Allah’ındır. Aziz olmak isteyen izzeti O’nda aramalıdır. Başka yerde izzet arayanların izzetten mahrum kalacaklarını söyler Rabbimiz. (Nisa,139)

Mümin, su gibi olmalıdır. Davetçi, su gibi olmalıdır. Sürekli hareket halinde, etrafını yeşertecek akmalı, koşmalıdır.

Durmak zorunda kalırsa güç biriktirmelidir: Daha güçlü koşmak, daha geniş alanı yeşertmek için.

Suyun içinde, suyun kıymetini bilmeyenler de susuz kalmamalıdır. Çünkü susuz kalmak ölmektir. Tıpkı balıklarda olduğu gibi.

"Sizi, hayat verecek şeylere çağırdıklarında Allah ve Resul’üne icabet edin." (Enfal, 24) buyurur Rabbimiz.

Allah ve Resul’üne icabet etmemenin susuz kalmak olduğunu, ölmek olduğunu anlatmak da davetçinin işidir.  

Su gibi aziz olun.

Su gibi temiz olun.

Su gibi temizleyin.

Su gibi mütevazı olun; yukarıda durmayın, toprağa değin. Hayat verin, yaşatın.

Yerde kalmayın, ağırlıklarınızdan kurtulun, semaya yükselin.

       Rabbim su gibi aziz eylesin...