Baki BAĞIRANGİL


MİRAC

MİRAC


MİRAC

         Noksan sıfatlardan münezzeh Kemal sıfatlarla muttasif olan Zatî Ecelli ala En has kulu olan Habibini gecenin küçük bir cüz´ünde Mescid-i haramdan Mescid-i aksaya yürüttü. O Mescidi Aksa ki; ?etrafını maddî ve manevî müzeyyenat ile Habibimize mucizelerimizden bazısını gösterelim diye süsledik. Şüphe yok ki her şeyi hakkıyla gören ve işiten Allah´tır.?

Sürei-İsra ayet 1.

         Bu gece mübarek miraç kandilidir. Enbiyanın serdarı Hazreti Rasülüllah hem ruhen hem de cismanî olarak Hazreti Allah´ın arzu ettiği makamlara çıkarak Rabbülalemin´in huzuruna kabul ettiği ve Rasülüllah´ın mucizelerinden birisidir miraç.

         Miraç: Peygamber efendimiz (S.A.V.)in İlahi saltanatı seyretmek üzere Allah´ın davetine icabetle eşsiz bir mucize olarak Göklere ve daha nice âlemlere seyahat etmesidir. Bu akıllara durgunluk veren büyük mucizenin gerçekleşmesinin maddî ve manevî birçok sebep ve hikmetleri vardır. Bunlardan birisi Peygamber efendimizin o sene karşılaştığı üzücü hadiselerdir. Evvela zahiri himayecisi olan amcası Ebu Talip´i kaybetmiş, ondan kısa bir zaman sonra Kendisine en büyük desteği veren Hatice validemizi kaybetmesidir. Bunu fırsat bilen müşrikler Ebu Talip´in sağlığında yapamadıkları zulmü ve işkenceleri yapmışlar, Allah Resulünü göz açamaz hale getirmişlerdi. Resulüllah efendimiz Tebliğ vazifesini ifa etmek hem de yoğun baskılardan bir nebzecik olsun kurtulmak maksadı ile Taife gitti. Orada da çok şiddetli sıkıntılarla karşılaştı. Bu sene ye imlâm tarihinde hüzün senesi denir. İşte miraç böyle Resulüllah´ın hüzünlü olduğu bir zamanda Hazreti Allah habibini huzuruna davet etmiş yedi kat gökleri arş kürs melekût ve sidre-i müntehaya kadar seyahat etmiştir. Bu da Allah Resulünü teselli etmiştir.

         BİRİNCİ SAFHA: Efendimiz S.A.V. in Mescidi haramdan mescidi aksaya kadar götürülmesidir ki Yukarıda ki ayeti celile ile sabittir. Bu safhayı inkâr eden küfre düşer.

Mescid-i Aksa da bütün Enbiya´nın Ruhlarına iki rekât namaz kıldırdı ve imamülenbiya oldu.

         İKİNCİ SAFHA: Mescid-i Aksa´dan Burak isimli bir binek ile birinci kat semaya ve sırası ile yedi kat semayı geçmesidir. Birinci kat semanın kapısına gelince Cebrail kapıyı tıkladı ve sen kimsin denildi Cebrail´im deyince yanındaki kim? denildi. Muhammed As. dedi ve gök kapısı açıldı ve Âdem As. gel salih evlât buyurarak içeri aldı.

Böylece ikinci kat semada Hz. Yahya ve Hz. İsa, üçüncü kat semada Hz. Yusuf, dördüncü kat semada Hz. İdris, Beşinci kat semada Hz. Harun, altıncı kat semada Hz. Musa ve yedinci kat semada Hazreti İbrahim´i gördü. Hepsi ile Âdem a.s. ile selamlaştıkları gibi selamlaştılar.

         ÜÇÜNCÜ SAFHA: Refref ile yedinci kat semadan sidrei müntehaya kadar olan kısımdır. Rasülüllah efendimiz buyuruyorlar ki Cebrail ile öyle yükseltildim ki kaza ve kaderleri yazan kalemlerin gıcırtısını işitmeye başladım. Bundan sonra karşıma sidrei münteha çıktı. Cebrail As. ben artık buradan ileri geçemem geçersem yanarım ileri yalnız gideceksin buyurdu.

         Bundan sonraki durum necm süresinde şöyle anlatılır. O kadar yakınlaştı ki iki yay arası kadar. Hatta daha da yakın oldu Allah kuluna orada ne vahiy etti ise etti buyurulmaktadır.

         Resülullah Efendimiz Allah´ın huzuruna ilk kabulünde ?Ettehiyatü Lillahi vesselavatü veddyyibatü´ diye tahiyye de bulundu. Cenab-ı Hak ?Esselamü aleyke eyyühennebiyyü verahmetüllahi ve berekatühü´ Diye mukabelede bulundu. Resülüllah Efendimiz ?Esselamü aleyna ve ala ibadillahissalihin´ diyerek cevap verdi. Böylelikle nasıl selamlaşılacağını da bize öğretiyorlardı.

         Resülullah Efendimiz Allah´ın huzurunda sadece kendisini değil ümmetini de düşünüyordu. Bu dua Allah´ın çok hoşuna gitmişti. Habibim iste ne isteyeceksen buyurduğu zaman Allah´ın Resulü ya Rabbi beni kulluğuna kabul etmeni istiyorum dedi. Çünkü kulluk Allah´ın verdiği en büyük makam idi. Rab´ımız bunu kabul buyurdu da İsra süresinde (BİABDİHİ) diye işaret buyurdu.

         Ve oradan tekrar geriye döndüğü zaman müşrikler alay etmeye başladılar. Ve Ebu Bekir r. a. hazretlerine gelerek senin arkadaşın bak neler söylüyor diye tekzip etmek istediler. O da hiç tereddüt etmeden ?eğer onu Muhammet söylüyorsa doğrudur´ dedi ve SIDDIK unvanını aldı.

         Miraç hadisesini bizim anlatmamız çok zordur. Sadece iman etmemiz bize kâfidir.

         MİRACDAKI HEDİYELER:

         1-Allaha şirk koşmayanların af edilmesi.

         2-Bakara süresinin son iki ayeti.

         3-Beş vakit namaz.

         Cenabı hak böyle mübarek bir geceyi en güzel şekilde ihya etmeyi cümlemize nasip eylesin. O yüce Rasül´ün Şefaatina mahzar eylesin...