Op. Dr. Ahmet Sarı


Geniz eti nedir?

Ne zaman ameliyat edilmelidir?


Geniz eti nedir?

Ne zaman ameliyat edilmelidir? 

Geniz eti her insanda bulunan hastalıklara karşı vücut savunmasında görevli bir organdır. Burun boşluğunun arka kısmında bulunur. Büyümesi durumunda burun tıkanıklığı ortaya çıkmasına neden olur. Daha çok çocukluk döneminde görülen bu durum; rahat nefes almayı engeller. Buna bağlı olarak çocukta gelişme geriliği, yüzde şekil bozukluğu, tekrarlayan solunum yolu ve orta kulak enfeksiyonları, diş gelişim bozuklukları, tekrarlayan sinüzitler, uykuda idrar kaçırma, zekâ gelişiminde yavaşlama ve okul başarısında düşme gibi birçok sorun ortaya çıkabilir.

Bu nedenle ailelerin çok sık görülen geniz eti büyümesine karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Ağzı açık hırıltı şekilde uyuyan, sık orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonu gelişen çocukların mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Geniz eti büyümesi, burundan girilen ince bir kamera ile veya geniz eti filmi ile anlaşılmaktadır.  Ameliyatı ağız içerisinden ve genel anestezi (tamamen uyutma) altında yapılır, hasta aynı gün veya 1 gün sonra taburcu edilebilir ve 4-5 gün içerisinde tekrar günlük yaşantısına devam edebilir.

         Vatandaşlarımıza sağlıklı yaşam, hastalarımıza da acil şifalar dileğiyle…

                                                                                     Op. Dr. Ahmet Sarı

                                                                                 Kulak Burun Boğaz Uzmanı