Diyetisyen Hatice Nur Ege


DÜNYA KALP GÜNÜ

Dünya sağlık istatistiklerine bakıldığı zaman, Türkiye de dahil bugün bir çok ülkede ölüme neden olan hastalıklarda il sırada kalp ve damar hastalıkları geliyor.


Dünya sağlık istatistiklerine bakıldığı zaman, Türkiye de dahil bugün bir çok ülkede ölüme neden olan hastalıklarda il sırada kalp ve damar hastalıkları geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.

Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.

Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımı koroner kalp hastalıklarının %80’inden sorumludur. Sevdikleriniz hayatlarını düşünüyor iseniz onları sağlıklı beslenmeye, daha fazla hareket etmeye ve tütün/alkol kullanmamaları için onları yüreklendirebilirsiniz. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır!

Kalp hastalığı ve inmenin, yaşlıları, erkekleri ve refah seviyeleri yüksek olan toplumları daha fazla etkilediği yanlış bilinen bir gerçektir. Her ne kadar erkeklerin ve kadınların karşı karşıya oldukları risk ayrı ayrı hesaplanmamış olsa da, KVH her iki cinsiyeti de etkilemektedir. Aslını sorarsanız, kadınlar arasında bir numaralı ölüm sebebi, her 3 kadından 1'inin ölümüne yol açan kalp hastalığıdır.

Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

• Sağlıklı beslenin (kalp dostu 10 besinden biraz sonra bahsedeceğim)

• Düzenli fiziksel aktivite yapın: Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

• Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın: Tütün içen her 2 kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artıyor. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır.

• Kan değerlerinizi düzenli olarak takip edin

• İdeal vücut ağırlığınızı koruyun: Aşırı vücut yağı kalp hastalığı riskini artırır. Karın bölgesinde biriken yağ kalça ve uyluklarda toplanan yağa kıyasla yüksek oranda kalp hastalıkları ile ilgili risk oluşturur.

• Beslenmenizde kolesterolü ve doymuş yağları sınırlayın.

• Stresi azaltın.

KALP DOSTU 11 BESİN

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, Brokoli, Enginar Gibi Yeşil Yapraklı Sebzeler Potasyum, Lif, Folat , Kalsiyum , C Vitamini Açısından Zengin Kalp Dostu Sebzelerdir.

Sebzeler Yüksek Lif İçerikleriyle Kötü Kolesterolü ( LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.

Balık: Sardalya, ton, somon, alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığımıza destek verir. Omega-3 yağ asitleri vücudumuzdaki trigliserit düzeyini azaltarak damar tıkanıklığına neden olan plak oluşumunu engeller.

Zeytinyağı: Akdeniz tipi diyetin temelini oluşturur. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde yeterli miktarda aldığınız takdirde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Kurubaklagiller: Yüksek posa içeriğinden dolayı kurubaklagiller kalp dostudur. Kan kolesterol seviyenizin dengelenmesinden önemli rol üstlenirler. Haftada 1-2 kez mutlaka beslenmenizde yer verin.

Yeşil çay: Antioksidan olan kafesin bileşiklerinden oldukça zengin olan yeşil çay kalp hastalıklarına ve kalp krizine karşı koruyuculuğu yüksektir. Keten Tohumu: E vitamini, potasyum, doymamış yağ asitleri, posa ve omaga-3 içeren keten tohumumu kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur. Ezilmiş (öğütülmüş) şekilde kullanılması gerekir.

Üzümsü meyveler: Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveler içerdiklerilif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudur. Özellikle çekirdekli kırmızı üzüm tüketimi önerilir.

Domates ve Karpuz: Güçlü bir antioksidan olan likopen sayesinde kötü kolesterolü ( LDL ) düşürür ve kalp krizi riskini düşürür.

Sarımsak: İçeriğindeki besin öğelerinden dolayı damar içindeki pıhtılaşmayı engelleyerek ikoroner kalp hastalıklarının oluşum riskini düşürür.

Turunçgiller ve Tropik Meyveler: C vitamini, beta karoten, folat ve lif açısından zengin olan portakal, mandalina, papaya ve ananas gibi meyveler pıhtılaşmayı engelleyerek kalp hastalıklarından korurlar.

Yağlı tohumlar ve Yemişler: Badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar tekli doymamış yağasitleri, E vitamini, selenyum içerir ve kötü kolesterolü düşürür. Kuruyemişlerin kalbi koruduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.