Şakir SARIÇAY


Corona ve gıda sektörü

Corona ve gıda sektörü


Aralık ayında Çin’nin Wuhan Eyaletinde görülen ve tüm dünyayı kasıp kavuran bulaşıcı Corana Virüsün neden olduğu Covid 19 hastalığı maalesef ülkemizde de yayılmaya başladı.

Salgın hastalığın dünyada ve ülkemizde istisnasız tüm sektörleri etkilediğine şahit olduk. Üretim ve hizmet sektörlerinden eğlence ve turizm sektörlerine kadar dünyada ve ülkemizde hayat durdu. Türkiye aldığı erken tedbirler sayesinde bu salgını biraz daha az hasarla atlatacağa benziyor. İnsanlar evinden çıkamaz hale geldi. Caddelerde yüzleri maskeli ve eldivenli gezen insanlar kendilerini Covid 19’dan korumaya çalışıyor.

Pek çok sektör üretimi mecburen durdurmak zorunda kaldı. Ama gıda sektörü aralıksız çalışarak evinde oturan insanların temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için var gücüyle çalışıyor. Gıda üretim ve satış noktalarının kapatılması mümkün değildir. Özellikle raf ömrü kısa olan tarım ve gıda ürünleri en kısa sürede tüketicilere ulaştırılması gerekmektedir. Her gün süt veren ineklerin sağılması, sütlerinin işlenip depolanması ve tüketicilerle buluşturulması önemli bir konudur.

Bu süreçte insan sağlığı ve beslenmede hijyenin ve ambalajlı ürünlerin ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Gıda mühendisleri gözetiminde üretilen ambalajlı ürünler yoğun talep görmeye başladı. El değmeden yüksek teknoloji ile üretilen gıda ürünlerinin ne kadar sağlıklı ve güvenli olduğu konusunda şüphemiz kalmadı. Her kriz ve savaş dönemlerinde en önemli sektörün gıda olduğu bir kez daha anlaşıldı.

Gıda sektörüne makine, yedek parça, ambalaj, hijyen, katkı üreten firmalar da gıda üretimi yapan işletmelere desteğini esirgemeden devam ettiriyor. Teknoloji ve gıda üretimi yapan firmalar çözüm ortağı olarak tüketicilere sağlıklı ürünler ulaşmasını sağlıyorlar.

Tarihi anların yaşandığı dünya, bundan sonra farklı bir dünya olacaktır. Yardımlaşmanın ve paylaşmanın önemini bize öğreten adı ne olursa olsun bu veba salgını yeni dünyanın yönünü de belirleyecektir. Telefonların, silahların, uyduların yenmeyecek bir şey olduğunu bize öğreten bu salgın gelecekte tarım ve gıda yatırımlarına yönelmeyi sağlayacaktır. İnşaallah en kısa sürede bu olumsuz sürecin bitmesini ve normal düzene geçmemizi umuyorum.

Coronasız, Covidsiz, vebasız günlerde buluşmak üzere, hepinize sevdikleriniz ile birlikte sağlıklı günler dilerim.