Şakir SARIÇAY


‘Çobanın Çocukluğu’ kitabı yayınlandı

Anadolu'nun kadim geleneklerinin unutulmaması, tarihe not düşmek ve gelecek kuşaklara geçmişini hatırlatmak için kaleme alınan "Çobanın Çocukluğu" kitabında pek çoğunuz kendinizi bulacaksınız. Çorum’un bir köyünden tüm Anadolu'yu okuyacaksınız.


Anadolu'nun kadim geleneklerinin unutulmaması, tarihe not düşmek ve gelecek kuşaklara geçmişini hatırlatmak için kaleme alınan "Çobanın Çocukluğu" kitabında pek çoğunuz kendinizi bulacaksınız. Çorum’un bir köyünden tüm Anadolu'yu okuyacaksınız. Değerli hukukçu İbrahim Çalışgan'ın kaleminden her bölümü ayrı bir anıdan oluşan ve renkli basılan, 294 sayfalık kitap Sidas Yayıncılık'tan piyasaya çıktı.

Kitabın yılların birikimi ve anılarından oluştuğunu belirten Hukukçu İbrahim Çalışgan: “Son elli-altmış yılda ülkemiz çok hızlı değişti. Köylerde, büyük aileler halinde, akrabalarla içiçe yaşardık. Kendi ekmeğimizi, kendi tarlamızda yetiştirdiğimiz buğdaydan, su değirmenimizde una dönüştürüp, kendi tandırlığımızda pişirirdik. Saatimiz olmadan güneşe bakarak zamanımızı ve yönümüzü belirlerdik, erken kalkar, erken yatardık.

Köy odalarında, çene başlarında sohbet ederdik. Geride kalanın elinden tutar, davullu-zurnalı, keşkekli, halaylı üç gün süren düğünlerde oynar, eğlenirdik. Bahçemizin ilk kirazını, bağımızın ilk üzümünü, ineğimizin ilk ağız sütünü önce komşumuza tattırırdık. Askere, gurbete gideni uğurlar, yolu açık olsun, güle güle gidip gelsin diye arkasından su dökerdik. Sağ-salim dönene, evlenene, doğurana, muştu alana göz aydınlığı dilerdik. Daha nice güzel geleneklerimiz ve hayatlarımız vardı.

Şimdilerde o köylerimiz boşaldı, üç-beş yaşlımız kaldı, bağlar-bahçeler sarardı, o günlerden sadece unutulmaya yüz tutmuş hatıralar kaldı. Hepimiz şehirlere doluştuk. Bu kitapta, geçmişte yaşanan gelenek ve değer yargılarımız, yazarın anıları üzerinden, kimi yerde küçük şiirler ile desteklenerek kaleme alınmıştır.”dedi

Her satırı insan, tarih, kültür kokan ve duygu dolu "Çobanın Çocukluğu" kitabı günümüzden geleceğe not düşüyor. Kitap iletişim: Sidas Yayıncılık 02324416001 sidasmedya@gmail.co