Av. Elvan KILIÇ


CADILAR BAYRAMI’NIN KÖKENİ…

Dünyada 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’nın kökeni aslında Samhain olarak bilinen kadim bir Kelt Festivaline dayanıyor!


Dünyada 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’nın kökeni aslında Samhain olarak bilinen kadim bir Kelt Festivaline dayanıyor! 31 Ekim, o dönem hasat mevsiminin bittiği gün sayılıyor ki bu da tek geçim kaynağı toprak olan dönem insanları için yaşamın devamı anlamına geliyor. Yılı zor hasat miktarlarıyla geçiren çiftçiler, bu durumun yegâne suçlularının, ölümlerinin ardından bir türlü huzur bulamayan ruhlar olduğuna inanıyor ve onlara göre, cinayete kurban gidenler, dünyadaki işlerini tamamlayamadan ölenler ya da hayatlarını günahkâr olarak geçirenlerin ruhları, her yıl yine 31 Ekim tarihinde dünyayı ziyarete gelerek insanları lanetliyor! Bir önceki gelişlerinde onları korkutup kaçırmayı başaramayan çiftçiler ise güya bu lanetten paylarını aldıklarından hasatları beklediklerinin altında geliyor.

Cadılar Bayramı'nda giyilen 'korkunç' kıyafetlerin ve ilginç ev süslemelerinin aslı, bu geleneğe dayanıyor. Evlerinin dışına astıkları korkutucu figürler ve havanın kararmasıyla birlikte giyindikleri korkunç maskeli giysiler ise bu kötü niyetli ruhları korkutup kaçırmayı amaçlıyor. Şimdi şeker mi şaka mı seramonisine dönüşen Cadılar Bayramında, ABD'de her yıl satılan tüm şekerlemelerin dörtte biri ise sırf o gün için satın alınıyor.