Op. Dr. Ahmet Sarı


Burun kemiği eğriliğinin belirtileri ve tedavisi

Burun kemiği eğriliğinin tıptaki adı septum deviasyonudur. Genellikle, burun kemiği ve kıkırdağındaki eğrilik birlikte bulunmaktadır. Buruna alınan bir darbeye veya düşmeye bağlı olabileceği gibi, normal doğum esnasında bebeklerin doğarken burnunun ezilme


Burun kemiği eğriliğinin belirtileri ve tedavisi

Burun kemiği eğriliğinin tıptaki adı septum deviasyonudur. Genellikle, burun kemiği ve kıkırdağındaki eğrilik birlikte bulunmaktadır. Buruna alınan bir darbeye veya düşmeye bağlı olabileceği gibi, normal doğum esnasında bebeklerin doğarken burnunun ezilmesine bağlı da oluşabilir. Ayrıca; özellikle, ergenlik döneminde burunun iç kısmının, dış kısımdan daha çok büyümesi içerdeki kıkırdakların eğilip bükülmesine neden olur.

Burundaki bu eğrilik derecesine göre çeşitli şikâyetler oluşur. Bunlar burun tıkanıklığı, horlama, baş ağrısı, burun içi kuruması, burun kanaması, sık sinüzit ve solunum yolu enfeksiyonu oluşması, ağız kuruluğu, devamlı hale gelen farenjitler şeklinde olabilir.

Burundaki eğrilikler ne zaman ameliyat edilmelidir?

Hastanın günlük yaşantısını bozacak derecede görülen şikâyetlerde ve ilaç tedavisine yanıt alınamaması durumunda kemikteki ve kıkırdaktaki eğriliğin ameliyat ile düzeltilmesi gereklidir.

Ameliyat burun içinden yapılır ve dışardan herhangi bir iz oluşumaz. Hasta aynı gün veya 1 gece yattıktan sonra taburcu edilir. Genellikle bir veya iki gün sonra buruna koyulan tamponlar çekilir. Burun içine hava kanalları olan tampon koyulması ile hasta tamponluyken de nefes alabilir. Hastanın günlük yaşamına dönmesi ise 2-3 gün içerisinde mümkündür.