Op. Dr. Ahmet Sarı


Burunda görülen allerji ve tedavisi

Burunda görülen allerji ve tedavisi


Burunda görülen allerji ve tedavisi

Burunda görülen allerjisi en sık görülen allerjik hastalıklardandır.

Allerji belirtileri, vücudun yabancı bir maddeye yanıt vermesiyle başlar. Allerjik madde ile bağışıklık sistemi arasındaki savaş kana çeşitli kimyasal maddelerin salınmasına neden olur. Kimyasal maddeler de, allerjik hastalık belirtilerine yol açar. Burundaki allerjik nezlenin (allerjik rinit/saman nezlesi) belirtileri olarak hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, ve burun akıntısı ve bazen baş ağrısı sayılabilir. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük görülebilir.

Allerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir yıl boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösterir. Mevsimsel allerjik nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. En sık neden olan allerjik maddeler çim polenleri, ağaç polenleri ve yabani ot polenleridir. Yıl boyu allerjik yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan allerjik maddelerdir. Diğer taraftan hava kirlilğinin allerji yakınmalarını arttırır. 

Allerjik rinit aynı zamanda başka hastalıklar ile de beraber görülebilir. Astım, sinüzit, çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları, orta kulak hastalıkları, konjonktivit, besin allerjileri, burunda allerji ile birlikte görülebilen hastalıklar olarak sayılabilir.  

Tanısı nasıl konur?

Allerji genetik bir hastalık olduğundan ailede başka bireylerde allerji olması tanıda çok yardımcı olur. Ayrıca allerji sıklıkla çocuk ve genç erişkinlerin hastalığıdır. Daha sonra ayrıntılı bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır. Allerji testleri deri testleri ya da kanda allerjenlerin incelenmesi yapılabilir. Özellikle allerji tedavisine cevap vermeyen kişilerde burun muayenesi detaylı olarak yapılmalı, çocuklarda geniz eti, erişkin hastalarda kıkırdak eğriliği, burun polipleri, sinüzit olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle çocuklarda eşlik edebilecek orta kulak iltihabı da araştırılmalıdır.

Nasıl korunabiliriz?

Öncelikle yapılması gereken allerjik yakınmalara neden olan allerjik maddelerden uzaklaşmaktır.

Bazı önlemler; klimalardaki filtreleri her ay değiştirin, polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun, evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın, evinizde tüylü hayvan beslemeyin, kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın, sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin…

Tedavi yöntemleri nelerdir?

 İlaç tedavisi:

Allerji tedavisinde en çok uygulanan bir diğer seçenek ilaç tedavisidir. Ancak ilaç tedavisi kesildiğinde, allerji belirtileri kısa sürede tekrarlar. Allerjik riniti olanlar allerji mevsimi başlamadan en az 2 hafta önce ilaç kullanmaya başlamalıdırlar.

 Aşı tedavisi:

Aşı tedavisi öncesinde allerji testleri yapılıp, kişinin yakınmalarına neden olan allerjik maddeler ile tedaviye başlanılması doğru olur.

Cerrahi tedavi:

Hastanın özellikle burun tıkanıklığı şikayetinin ilaçlarla geçmemesi durumunda allerjiye bağlı büyümüş olan burun etleri (konka) küçültülebilir. Bu işlem elektrokoter cihazı ile kısa bir süre içerisinde (15-20 dk) uygulanarak hasta birkaç saat içinde taburcu edilebilir.