Anahtar Kelimeler: 0

ÜRÜN BOL, İŞÇİ AZ OLUNCA HASAT UZADI

 

BÜYÜKBELEN - Saruhanlı İlçesinde normal şartlar altında bir ay önce tamamlanması gereken 2011 yılı zeytin hasadı, bu yılki verimin bol, işçinin ise az olmasından dolayı 1 ay daha sürecek.

 

İtalya’da 2008 yılında düzenlenen “Dünya Uluslararası Organik Zeytinyağı Üretimi Yarışması”nda birinci seçilerek adını duyuran Saruhanlı’nın Büyükbelen beldesinde 4 ay önce başlayan hasat halen devam ediyor. 1 milyon 750 bin adet zeytin ağacının bulunduğu beldede zeytin hasadının Şubat ayının 15’ine kadar sürmesi bekleniyor.

 

Büyükbelen Belediye Başkanı Mehmet Keyik, 2011 yılı zeytin hasat sezonunun gerek hava şartları, gerek ürünün bol olması, gerekse işçi bulmakta sıkıntısı yaşanmasından dolayı uzadığını kaydetti.

 

Bölgedeki zeytin hasadın Şubat ayının ortasına kadar devam etmesinin öngörüldüğünü dile getiren Keyik, “Geçtiğimiz Eylül ve Ekim aylarında başlayan zeytin hasadının Aralık ayı sonunda tamamlanması gerekiyordu. Ancak bu yıl yağışların geç olması nedeniyle çamurdan dolayı araziye girilemedi. Ürünün de bol olması işçi sıkıntısını doğurdu. Bundan dolayı hasat sezonu uzadı. Bir ay önce bitmesi gereken hasat, önümüzdeki bir ay daha devam edecek” dedi.

 

Bölgede zeytin hasadında çalışacak yeteri kadar işçi bulunmaması nedeniyle çevre ilçe ve illerden bile beldeye işçi getirildiğini belirten Keyik, beldelerine 193 kilometre mesafedeki Uşak ilinden bile 110 işçinin her gün 5 saat yol kat edip buraya geldiklerini ve 30 lira karşılığında zeytin topladıklarını anlattı.

 

İşçi bulma sıkıntısı ve yevmiye fiyatlarının yüksek olmasının zeytin üreticisini bu yıl yeni arayışlara sürüklediğini ifade eden Keyik, “Bazı üreticilerimiz teknolojiye yönlendi. Bu yıl beldemize ilk kez zeytin silkme makinesi geldi. 10 gün içinde de 150’ye yakın bu makineden satıldı. Bunun fiyatı 3 bin 800 ile 4 bin 500 lira arasında değişiyor. Üreticilerimiz diğer zirai aletlerde olduğu gibi zeytin silkme makinesi alımı için hükümetten prim desteği bekliyor” diye konuştu.

 

Başkan Keyik, kırağı vurmasından dolayı zeytinde buruşma meydana geldiğini ve sofralık kalitesinin düştüğünü, sofralık zeytin fiyatının 2 buçuk lira, yağlık zeytin fiyatının da 1 lira 10 kuruş civarında seyrettiğini kaydetti.

 

Muammer Kökcüoğlu



İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 20.01.2012 18:03:03 379 0

Tarih: 20.01.2012 18:03

Haberi Sesli Oku