BESLENME - Son dönemlerde zararlarından sıkça söz edilen siyah çay, bilinçli tüketildiğinde bir şifa kaynağı haline gelebiliyor.

Son dönemlerde zararlarından sıkça söz edilen siyah çay, bilinçli tüketildiğinde bir şifa kaynağı haline gelebiliyor. Siyah çay hakkında doğru bilinen yanlışlara değinen Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, siyah çayın, zihinsel performansı artırmasının yanı sıra, kalp damar hastalıklarına engel olduğunu ve hatta anti kanserojen madde içerdiğini belirtti.

Yeterli ve sağlıklı beslenildiğinde siyah çay tüketiminin bilinenin aksine faydalı olduğunu belirten İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, ?Antioksidan ögeleri açısından baktığımızda gerek yeşil çay gerek siyah çay gerekse beyaz çay arasında fark yok? dedi.

?ÇAY ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIYOR?
?Siyah çayın içerisinde bulunan eltianil adı verilen maddenin bir miktar kafeinle birlikte tüketildiğinde zihinsel performansı arttırıcı yönde etki gösterdiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: ?Günde 3-4 bardak içilen çay zihinsel performansı artırıyor. Yani zinde olma, odaklanma, algıda seçicilik, canlılık gibi etkiler söz konusu. Çay bilinçsiz tüketildiğinde ise sayılan bu faydalar elde edilemiyor. Kalp damar hastalıklarında ve bir takım felçlerde günde 2-3 bardak çay içmenin bu riskleri azalttığı ile ilgili birçok çalışma var.?

?SUYA ALTERNATİF OLARAK ÇAY?
Siyah çayın doğru tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Arusoğlu, ?Çay mümkün olduğu kadar yemeklerden sonra tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise tavsiye etmiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, su ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatif olabilir. Bilinçsiz içildiğinde ise kansızlık ve gerginlik gibi istenmeyen sebeplere maruz bırakabilir. Aslında çay günlük toplam sıvı alımı için ilave olarak son derece önemli bir katkıdır. Mümkünse çayın öğünler arasında tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Yemek yerken tüketilmemelidir. Özellikle gebe ve emziren kadınların çok sık çay içmemesi gerekir. Hatta günlük 200 mg´dan daha fazla kafein oranı aşılmamalıdır. Hassas olan kişilere ise çayı mümkün olduğu kadar açık ve limonlu olarak tüketmelerini öneriyoruz. Kahvaltı edilirken önerilen içim yöntemi yine çayın açık ve limonlu olmasıdır. Çocuklarda ise çay tüketimini önermiyoruz? açıklamalarında bulundu.



Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Bitki Çayları 11.02.2016 09:16:25 40665 0

Tarih: 11.02.2016 09:16

Haberi Sesli Oku

Bitki Çayları

Bitki Çayları Haberleri