Saruhanlılı öğrenciler Kompost üretecek

Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Toprağın Diriliş Hikâyesi” Projesi kapsamında düzenlediği seminer ardından öğrenciler ile uygulama yaptı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Aguş, konu hakkında yaptığı açıklamada; “Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz Toprağın Diriliş Hikâyesi Projemiz kapsamında daha önce seminer gerçekleştirdiğimiz kompost ile ilgili Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi, Saruhanlı Anadolu Lisesi, Neval Yaralı-Milli Egemenlik Ortaokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerimiz ile uygulama yaptık. Öğrencilerimiz artık süreci aktif olarak takip edecekler ve kompost uygulamasını onlar devam ettirecekler. Elde ettikleri kompostu da tarımsal faaliyetlerinde kullanacaklar.” Dedi.

-Kompost Nedir? Kompost Kullanım Alanları Nelerdir?-

Tarım sektörü ülkemizin en büyük ekonomik gelir kaynağı haline gelmiştir. Henüz gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için kendi üretimimizi gerçekleştirebilmemiz oldukça önemli bir konudur. Ülkemiz toprak verimliliği açısından oldukça zengin bir ülke olduğu için de hemen hemen her çeşit tarım ürünü ülkemizde yetiştirilebilmektedir. Tarım arazilerinde tarımın daha verimli bir hale getirilebilmesi için birçok farklı madde kullanılmaktadır. Tarım verimliliğini artırmak üzere en sık kullanılan malzemeler ise gübrelerdir. Gübreler hayvan dışkılarına verilen bir isimdir. Ancak yalnızca hayvan dışkıları gübre olarak kullanılmamakta, günümüzde çeşitli farklı yollar ile üretilen malzemelerde gübre olarak tarımsal verimliliği artırmak adına tercih edilmektedir. Yapay gübreler de günümüzde oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak yapay gübreler doğal gübreler kadar tarımsal verimliliği artıramadığı ve daha pahalı olduğu için çok sık tercih edilmemektedir. Bu sebep ile yeni gübre üretim metotları üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmiş ve kompost ismi verilen hemen hemen herkesin kendi evi içerisinde dahi yapabileceği gübre çeşidi ortaya çıkmıştır. Kompost yapımı oldukça kolay ve ev ekonomisini de hiçbir şekilde zora sokmayacak bir süreçtir. Kompost yapım aşamasında ev içerisinde bulunabilecek hemen hemen her türlü organik atık kullanılabilmektedir. Bu sayede mutfak atıkları boşa gitmemiş faydalı bir iş için kullanılmış olacaktır. Kompost kullanım alanları ise daha çok tarımsal verimliliği artırmak üzeredir. Üretilen kompost miktarı ile doğru orantılı olacak şekilde toprağa uygulanarak o toprağın daha verimli bir şekilde meyve vermesi sağlanmaktadır. Ev içerisinde balkonlarda ya da teraslarda dahi rahatlıkla kompost kullanılabilir.

-Kompost’un Toprağa Etkisi Ve Kompost Hazırlanışı-

Kompost bir çeşit gübre olduğu için toprak üzerinde birçok yararlı etkiye sahiptir. Kompost kullanılacak toprakta gerek tarım ürünleri gerek ise yalnızca çiçeklerin dikilmesi ve yetiştirilmesi işlemleri gerçekleştirilebilir. İlk olarak kompost toprağı mineralce zenginleştirerek üretilen besinlerin verimliliğini artırmaktadır. Ayrıca üretilen doğal gübre sayesinde toprak daha kolay hava alır böylelikle sertleşmemiş, yumuşak olan toprak daha kolay bir şekilde işlem görebilir. Toprak için bu denli faydalı olan bu gübre çeşidinin yapımı ise oldukça kolay birkaç işlemi gerektirmektedir. Kompost hazırlanışı işlemine başlamadan önce ilk olarak kullanılabilecek ve kullanılamayacak malzemelerin ayırt edilmesi gerekmektedir. Gübrenin hazırlanışında yumurta kabukları, çay atığı, taze otlar, meyve kabukları, sebze artıkları, talaş, fındık ceviz kabuğu, kurumuş yaprak, saman gibi birçok organik malzeme kullanılabilir. Kompost yapımında kullanılamayacak malzemeler ise köpek ya da kedi dışkısı, yağlı besin artıkları, hayvansal ürünlerin tamamı, plastikler ve asidik özellik taşıyan meyveler olarak sınıflandırılabilir. Kompost yapımında kullanılabilecek ürünler oluşturulacak gübrenin büyüklüğüne göre delikli bir kaba konulur. Kovaya ilk olarak talaş, saman gibi kabuklu malzemeler eklenir daha sonra ise yumurta kabuğu gibi mutfak atıkları eklenir. Karışım eğer çok kuru oldu ise bir miktar su eklenebilir ancak kıvamın çok cıvık olmaması gerekmektedir. Daha sonra ise karışım yaklaşık yirmi ila otuz günlük bir süre boyunca karıştırılır ve kompost elde edilir.

Teknolojinin Gübre Yapımına Yararı - Kompost Makinesi

Teknoloji hayatımızın her alanına girdiği gibi tarım alanındaki gübre üretimini de etkilemektedir. Kompost üretim işlemi oldukça zahmetli ve zaman gerektiren bir işlemdir. Ancak günümüzde kompost üretim makinesi sayesinde gübreniz hemen hemen hiçbir efor sarf etmeden oldukça kısa bir süre içerisinde hazırlanabilmektedir. Yalnızca mutfak atıklarınızı makinenin içerisine atarak bu işlemi gerçekleştirmektesiniz. Makine kendisi oksijen, ısı gibi faktörleri ayarlayarak gübrenizin oluşmasını sağlamaktadır.

">



Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 14.12.2023 11:15:00 1209 0

Tarih: 14.12.2023 11:15

Haberi Sesli Oku