SARUHANLI - Saruhanlı ve yöresinde, 21-24 Nisan tarihleri arasında özellikle gece saatlerinde sıfırın altında 1 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle Sultani cinsi üzüm bağlarında yüzde 35 ile 90 arasında zarar meydana geldi.

CHP Manisa Milletvekili ve Saruhanlı Ziraat Odası tarafından bu sabah yapılan incelemelerde `Sultani` cinsi üzüm bağlarında yüzde 90 oranında zarar tespit edildi. Saruhanlı'nın 80 bin dekar üzüm bağının 70 bin dekar alanda yüzde yüz zarar tespit edilirken, kalan 10 bin dekar alanda da yüzde 35 zarar olduğu gözlendi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, incelemeler sırasında yaptığı açıklamada;  Arazinin neredeyse tamamında 3 gecedir sürekli don olayı meydana geldi. Ancak en çok etkili olanı 23 Nisan gecesi oldu. Şu anda tuttuğumuz üzüm dallarının içi hala buz tutmuş durumda, soğuğu hissediyoruz.” dedi.

Özel şunları kaydetti; Saruhanlı Ziraat Odası başkanı ile birlikte yaptığımız araştırmalar Saruhanlı'da 80 bin dönüm bağın 70 bin dönümünde yüzde yüze varan bir zarar var. Kalan 10 bin dönümde ise yüzde 35'lik zarar var. Abartmamak gerekir ama hatırladığımız yakın tarihte bağcılıkta bir gecede ortaya çıkabilecek en büyük hasarla karşı karşıyayız. Sadece Saruhanlı İlçesi değil Akhisar, Alaşehir, Sarıgöl, Ahmetli ve Salilli İlçelerine kadar Çekirdeksiz kuru üzüm yetişen bütün bağlarımız 3 gecede bu yılın bütün ürününü kaybetti.

Şu anda yapılacak mücadele gelecek seneyi kurtarabilir miyiz mücadelesi. Bura da devlete bir takım görevler düşüyor. Şu anda derhal bakanlar kurulunun ilk toplantısında hatta olağanüstü toplanıp bakanlar kurulunun, bu köylünün banka borçlarını en az 1 yıl süre ile mümkünse 2 yıl süreyle faizsiz ertelemesi lazım. Bunun yapılmadığı takdirde bu köylerdeki bu ilçelerdeki her eve haciz gider bu kadar net söylüyoruz. İstisnasız nasıl her salkım üzüme don vurduysa her eve haciz gider. Bütün arabalar, bütün traktörler, bütün televizyonlar satılır perişan olur, büyük bir sosyal patlama olur. 80 bin dönüm Saruhanlıdaki üzüm bağının yaklaşık 25 – 30 dönümünde TARSİM sigortası yok. TARSİM'in derhal devreye alınması lazım eksperlerin gelip tespitlerini yapması lazım. Ama TARSİM olmayanlar için devletin şefkatli elini uzatması lazım. Çünkü Tarsim yapılmadıysa kasıttan değil imkânsızlıklardan garibanlıktan yapılmadı.

TARSİM'i olmayanları devletin sahip çıkmasını, TARSİM'in hızla devreye alınmasını borçların ise 2 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini bekliyoruz. Aksi takdirde bağlar yandı, bağcılar yandı, Saruhanlı yanar, Manisa yanar.”

Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise, Üzümün başkenti Saruhanlı 5 gün içinde 5 kez don afatı yaşadı. Buda ilçemiz için çok büyük bir kayıp, Çiftçimiz şu anda tabi ki zor durumda bu durumu aşabilmek için bölge milletvekillerimize çağrıda bulunuyoruz. Yanımızda bulunan Özgür Bey bahsetti. Çiftçinin 1 yıl faizsiz borçlarının ödenmesi hakkında bununla ilgili derhal çalışmaların başlatılmasını istiyoruz.  TARSİM sigortası olan vatandaşın eksperlerinin derhal üzüm bağlarına inip gerekli tespitleri yapmasını istiyoruz. Bu bizim için kolay değil ilçemizde yaşanan en büyük afat, Saruhanlımız tek geçim kaynağı İleriki günlerde bunun zorluğunu çekeceğiz. Ama tahmin ediyorum inşallah devletimiz bize sahip çıkar konuda borçlarımızı ertelerler.” Şeklinde konuştu.

Haber/Fotoğraf/Video: Oğuzhan KÖKCÜOĞLU

 

 



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 24.04.2015 19:54:54 2620 0

Tarih: 24.04.2015 19:54

Haberi Sesli Oku