SARUHANLI/TİRKEŞ - Saruhanlı ilçesinde yılın 10 ayı emek harcanan tütünde, üretimin ilk aşaması olan fidan yetiştirilmesine başlandı.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bölgede en erken tütün üretimine başlayan İlçeye bağlı Tirkeş, Dilek ve Koyuncu mahallelerine ziyaret ederek üreticilerin çilesine ortak oldu.

Mahallelerde naylon seralar altında tütün fidanı yetiştiren üreticilerin çalışmalarını inceleyen Okur, 10 aylık çileli tütün üretim sezonu başlandığını belirtti.

Tütünün zor ve zahmetli bir iş olduğunu, bunun yanı sıra üretiminin de aylarca sürdüğünü ifade eden Okur, Kardelen Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada, buna karşın tütüne verilen fiyatın yeterli olmadığını savundu.

Her yıl Şubat ayında başlayan üretimin Kasım ayı itibariyle sona erdiğini ve mahsulün tüccara teslim edildiğini anlatan Başkan Okur, şu bilgileri verdi;

?Üreticilerimiz tütün fide ekimine başladılar. Şubat ve Mart ayı fidanı büyütmekle geçecek. Nisan ayında bu fidanlar toprağa dikilecek. Daha sonra Mayıs ve Haziran aylarında çapalama işlemi yapılıyor. Temmuz ve Ağustos ayında dalından kırılan tütün yaprakları Eylül ve Ekim´de kurutulup satışa hazır hale getiriliyor. Üretim yaklaşık olarak 10 ay sürüyor.?

Üzümün başkenti unvanına sahip olan Saruhanlı´nın her ne kadar düz ovalarında üzüm ve sulu tarım ürünleri yetişse de kırsaldaki çiftçiler alternatif ürün bulmakta zorluk çektikleri için tütünden vazgeçemediklerini belirten Okur, şunları kaydetti;
?Tütün üreticilerimizin en dertli en meşakkatli işi olan tütün sezonu bu yıl yine dertlerle başladı. Çünkü tütüncünün derdi çok, insanlar tütün sezonuna girdiğinde ne uykusu kalır, ne açlığı, ne tokluğu hiçbir şey anlamaz insanlar. Buna rağmen tütün fiyatları çok düşük. Bunun için tütün ekim alanları günden güne daralmaktadır. Yaptığımız araştırmalara göre geçen yıl bin 500 tütün üreticimiz olduğu halde bugün tütün üreten 950 ?ye indi. Buda gösteriyor ki %40 tütün alanlarında daralma var. Bunun en büyük etkenlerinden birde fiyatların çok düşük olması. 3 yıldan beri fiyatlar aynı. Girdi maliyetleri çok yüksek. İlaç, mazot, pahalı, fidanlar pahalı ama tütün fiyatları hep aynı olduğundan dolayı çiftçimiz hiç para kazanamıyor. İnşallah tütün fiyatları bu yıl daha iyi olur önümüzdeki yıl tekrar geçtiğimiz kişi sayısına ulaşır.?

Geçen yıl 15 dönüm tütün ektiğini ancak para kazanamadığını söyleyen Tütün üreticisi Tuğrul Tan, ise; ?Bu sene fidanları ektik ama fiyatlar yine aynı düşük olursa bir dahaki sene tütün üretimi yapamayacağım. Bu fiyatların düzelmesini talep ediyoruz. Fiyatlar yükselirse üretime devam ederim çünkü başka yapacak işim yok.? Dedi.

 



Alaşehir'de zirai alanda yangın

Oğlunu öldürdü, kendini tuvalete kilitledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İzmir’de cinayet işledi, Manisa’da jandarmadan kaçamadı

Manisa'da jandarmadan PKK terör örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı

kanlı infaz: Otomobilinde öldürüldü

Kadın cinayeti davasında mahkemeden emsal karar

Demirci'deki Yeşim Akbaş cinayetinde ikinci duruşma yapıldı

Çocuklarının gözünün önünde cinayet işlemiş

Satırlı saldırgan yakalandı

Hastane bahçesinde vurulan alışveriş merkezi işletmecisi ağır yaralandı

Lunaparkta kan aktı: 2 ölü

Evlat dehşeti: Anne ve babasını öldürüp intihar etti

7 yaşındaki Yüsra’nın acı vedası...Hastaneye yürüyerek gitti cenazesi çıktı…

Parçalara ayrılan erkek cesedinin kimliği belli oldu

Son Dakika... Kan donduran olay! İki ayrı çöp konteynerinde parçalanmış erkek cesedi bulundu

Vahşi cinayet: Eski eşi, kayınvalidesi ve kayınbiraderini öldürdü

Oğlunun kurduğu pusuda eşini kaybeden babayı sıkışan kartuş kurtarmış

Şüpheli ölümün arkasından yasak aşk çıktı! Yengesiyle birlikte abisine fare zehri vermişler

Semiha ölüme itilmiş! Uçurumdan düşen kadının ölümü kaza değil, cinayet çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 6.02.2017 12:52:51 619 0

Tarih: 06.02.2017 12:52

Haberi Sesli Oku