SARUHANLI - Üzüm hasadına başlayan üreticileri bağlarında ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Manisa Milletvekili MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Üzüm hasadına başlanalı 15 gün olmasına rağmen kuru üzüm fiyatları açıklanmamıştır. Üzüm fiyatları geç açıklandığı için üreticilerimiz elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle kuru üzüm fiyatlarının en geç Temmuz ayı sonunda açıklanmalıdır.” dedi.

Üzüm rekoltesinin düşük olduğu söyleyen MHP’li Akçay, “Manisa’da meydana gelen doğal afetlerden dolayı bu sezon üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır.” dedi

Manisa’da 100 bin aile geçimini üzümden sağlıyor

Üzüm hasadına başlayan üreticileri bağlarında ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 88’i, sofralık üzümün yüzde 16’sı Manisa’da üretilmektedir. Manisa'da yaklaşık 100 bin aile geçimini üzümden sağlamaktadır. Üzüm ailenin geçimi, gençlerin çeyizi, okuyan çocukların harçlığı demektedir. Üzüm rızık ve nafaka demektir.” dedi.

Üzüm Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biridir.

Üzümün Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında Dünyada ilk sıradadır.  Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından her yıl ortalama 500 milyon dolar, yaş üzüm ihracatından da 200 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.” dedi.

Kuru üzüm fiyatları en geç temmuz ayının sonunda açıklanmalıdır.

Kuru üzüm fiyatlarının en geç temmuz ayı sonunda açıklanması gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Üzüm hasadına başlanalı 15 gün olmasına rağmen kuru üzüm fiyatları hala açıklanmamıştır. Üzüm fiyatları geç açıklandığı için üreticilerimiz üzümlerini yaş veya kurutmalık satma konusunda tereddüt yaşamaktadır. Üzüm üreticisi fiyatlar açıklanmadan elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle kuru üzüm fiyatlarının en geç Temmuz ayı sonunda açıklanması yerinde olacaktır.” dedi.

Ziraat odaları ve üreticilerimizin beklentisi kuru üzüm üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır

Her hasat dönemi öncesinde rekolte spekülasyonları yapılarak üzüm üzüm fiyatlarının düşürüldüğünü söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Her hasat dönemi öncesinde üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde spekülasyonlar yapılarak üzüm fiyatları düşürülmektedir. Borcu olan çiftçi de mecburen ucuz fiyatlardan üzümünü satmaktadır. Manisa’da bu sezon meydana gelen doğal afetlerden dolayı üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır. Üzümde, rekolte spekülasyonunu önlemek için devlet müdahil olmalıdır. Rekolte hesap ve tahmini; Tarım İl Müdürlükleri, çiftçiler, Ziraat Odaları, Bağcılık Araştırma Enstitüsü, TARİŞ, Ticaret Borsaları ve ihracatçılardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Bu komisyonun üyeleri arasından “Üzüm Müdahale Kurumu”  kurularak üzümdeki fiyat dalgalanmaları önlenmelidir. Üzümün serbest piyasada gerçek fiyatının oluşabilmesi için ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalıdır.”

dedi.

Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması üreticimizi mağdur etmektedir.

Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulmasının üreticileri mağdur ettiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması, üreticilerimizi mağdur etmektedir. Çiftçi maliyetin altında ürün satmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle öncelikle üretim planlaması ve fiziki planlama yapılmalıdır. Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif tüketim imkânları geliştirilmelidir. Lisanslı Depoculuk sistemi kurulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir. İhracatın, ürünün rekabet gücünün, iç tüketimin artırılması ve yeni tüketim alanları yaratılması gibi amaçlarla bir “Üzüm Tanıtım Grubu” oluşturulmalıdır. Üzüm üretimi havza bazlı üretim kapsamında değerlendirilmeli ve üzüm destekleme kapsamına alınmalıdır.

Tarımsal üretimdeki girdi maliyetleri düşürülmelidir.

Tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Sulamada ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrik tarifesi farklılaştırılarak çiftçilerimizin ucuz elektrik kullanmaları sağlanmalıdır.  Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve üretim artışının sağlanması amacıyla;  tarımsal üretimde kullanılan temel girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.” dedi.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 27.08.2021 14:55:00 0

Tarih: 27.08.2021 14:55

Haberi Sesli Oku