SARUHANLI - Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı Apak Mahallesindeki Fatma Yıldırım’a ait saanen keçi damızlık ve süt işletmesini ziyaret etti.

İşletmede incelemelerde bulunan Kanyılmaz, İşletme sorumlusu İzzet Tülü’den bilgi aldı.

3 sene önce 30 dekar alanda inşasına başladıkları tesise 1,5 sene önce damızlıkların gelmesi ile faaliyete başladığını ifade eden İşletme sorumlusu İzzet Tülü, halen 242 adet damızlık ve sağmal keçi bulunduğunu, işletmenin hedefinin ise yakın zamanda 500 damızlık ve sağmal keçiye ulaşmak olduğunu kaydetti.

İşletmede hayvanlar dışarı çıkarılmadan kapalı sistem ağıllarda yetiştirildiğini belirten Tülü,  “İşletme yemlerini kendimiz hazırlıyoruz. Hâlihazırda 24’lü sağım ünitesi bulunan işletmenin sağım kapasitesinin sağılan keçi sayısının artmasıyla birlikte yeni ilaveler yapılarak artırılması planlanmaktadır.” Dedi.

Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ise çiftlikteki incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamadaşöyle dedi; “İşletme ilçemizdeki üreticiler için yeni bir örnek teşkil etmekte olup aynı zamanda bölgemizdeki projeler içinde damızlık kaynağı olarak hizmet verecektir. Bununla birlikte gıda üretiminde dondurma, peynir, yoğurt vb. kullanılan ve anne sütüne en yakın ulaşılabilir süt olan keçi sütünün satışı da önümüzdeki dönemde işletmede gerçekleştirilecektir.”

-SAANEN KEÇİ-

Saanen süt keçisi İsviçre’nin Saanen Vadisi`nden Dünyaya 1900’lü yıllarda yayılmıştır. Dağlık Saanen bölgesinde ve sert iklim koşullarında geliştirildiğinden sağlam yapılı hayvanlardır. Keçi yetiştiricileri tarafından beyaz ve krem renkli saanenler tercih edilmektedir. Kraliçe süt keçisi olarak da adlandırılır. Dünyanın en ünlü sütçü keçilerinden biridir. Saanen keçisi sakin yaradılışlı keçilerdir. Saanen süt keçilerinin en büyük özelliği sağım yeteneği ve sütçü karakterleridir ayrıca doğurgan hayvanlardır ( ikiz üçüz doğumlar yapan Saanen Keçiler kolay idare edilebilir, çok uyumlu keçilerdir. İnsanlara çok düşkündür. Sahibinden komut çağrıları almayı sever. Ot yemekle beraber çalı yaprak yemeyi sever. Saanen keçi yetiştiriciliğinde gölgelik oluşturmak gerekmektedir. Saanen keçiler güneş ışınları karşı duyarlıdır. Serin iklimlerde saanen süt keçileri daha yüksek verim vermektedir. Saanen keçilerinin anavatanı İsviçre’de 280 günlük süt verim ortalaması 3-6 litredir. Saanen keçiler serbest aşımla ve suni tohumlamayla döllenebilirler.  Eğer sürüye teke katılacaksa 15 keçiye 1 teke hesap edilmelidir.   Saanen bir etçi keçi ırkı olmamakla birlikte eti lezzetlidir. Saanen Keçilerde, 8 litre sütten 1 kg peynir elde edilir. Saanen Keçisi bir sağım döneminde 280-300 gün sağılabilmekte ve toplam 700-900 kg süt verebilmektedir.

Türk saanenleri ‘maltız, kıl keçisi’ yerli keçilerle melezlemeyle oluşturulmuştur. Türk Saanen keçilerinin süt verimleri ortalama 500 kg/laktasyon düzeyinde olup bu değerlere yetiştirici koşullarında rahatlıkla ulaşılabilmektedir.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 21.10.2014 16:59:56 1470 0

Tarih: 21.10.2014 16:59

Haberi Sesli Oku