Anahtar Kelimeler: 0

HUBUBATIN EN BÜYÜK ZARARLISI

 

SARUHANLI - Saruhanlı'da hububat alanlarında görülen süne zararlısına karşı iyi bir mücadele yapılmaması durumunda, tahılda ülke ekonomisini etkileyecek ölçüde verim kayıplarının meydana gelebileceği bildirildi.

 

Saruhanlı İlçesinde hububat hasadına yaklaşılırken, buğdayda görülen süne zararlısının tespitinin yapılıp, ilaçlama ilanı verilmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri çalışmalara başladı.

 

-Arazideki Süneler Sayılıyor-

 

İlçe Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, buğdaylarda görülen süne zararlısıyla mücadele yapılabilmesi için ilk olarak bu zararlının arazideki sayısı tespit ediliyor.

 

Zararlının tespiti, “kıymetlendirme, nif yumurta ve parazitlenme ile nif sürveyi” adı verilen 3 aşamalı çalışma sonucunda ortaya çıkıyor. Ziraat mühendisleri, bu aşamalarda arazideki süne, sünenin bıraktığı yumurta ve yumurtadan çıkıp büyümesi muhtemel yavruların sayımını yapıyor.

 

Yaklaşık bir ay süren bu çalışmada, metrekaredeki süne sayısından yola çıkılarak, arazide ki süne zararlısının toplam tahmini sayısı hesap ediliyor. Metrekarede ki süne sayısının 10 ve üzerinde olduğu tespit edilince çiftçilere ilaçlama yapmaları konusunda çağrıda bulunuluyor.

 

İlçe Müdürlüğü yetkilileri, şu an süne tespitine yönelik başlattıkları sürvey çalışmalarının ikinci aşamasında olduklarını, metrekaredeki süne sayısının bu günlerde 0.5 ile 0.8 arasında olduğunun tespit edildiğini belirtti.

 

Saruhanlı’da en son 2009 yılında süne zararlısına karşı ilaçlama yapılması için duyuru yaptıklarını belirten yetkililer, bu yıl henüz bir risk olmadığını ancak bunun, çalışmanın üçüncü aşamasından sonra daha net olarak tespit edileceğini kaydetti.

 

-Buğdayın Sapını Emerek Besleniyor-

 

Ziraat Mühendisi Bayram Atillah Haspehlivanlar, konuyla ilgili Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsimini dağlarda geçiren sünelerin havaların ısınmasıyla birlikte ovaya indiğini ve hububat ürünlerinde görülmeye başladığını belirtti.

 

Buğdayın sap kısmını emerek beslenen zararlının, ürünün kurumasına neden olduğunu ifade eden Haspehlivanlar şu bilgileri verdi;

 

“Günümüzde arpa ve buğday alanlarının yüzde 75’i bu zararlının tehdidi altında bulunuyor. Hububat ürünlerinin en önemli zararlısı olarak kabul edilen süne, zararını hububatın bütün gelişme dönemlerinde yapmaktadır. Bunun sonucunda buğday danesinin özü bozulur ve bu üründen ekmek ve makarna yapılamaz. Bu durum, tahılların kalitesinin düşmesine neden olmakta ve dolayısıyla ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.”

 

Süne zararlısına karşı kimyasal ve biyolojik olarak mücadele yöntemleri bulunduğunu dile getiren Haspehlivanlar, bunların en başında tarlanın iyi hazırlanması ve hasat edilen arazilerde anız yakılmaması kuralının geldiğini kaydetti.

 

Süneye karşı mera alanlarının tahrip edilmemesi, erkenci ve sert buğday çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması gibi kültürel önlemler alınabileceğini anlatan Haspehlivanlar, sünenin en büyük düşmanı olan kuş türlerinden keklik ve bıldırcın neslinin iyi korunması gerektiğini söyledi.

 

-56 Bin Dekar Hububat Ekildi-

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise ilçede bu yıl 50 bin dekar buğday, 6 bin dekar da arpa olmak üzere toplam 56 bin dekar hububat ekimi yapıldığını bildirdi.

 

Bu yıl ki süne popülasyonunda şu ana kadar ilaçlama ilanı verilecek boyutta artış gözlenmediğini ifade eden Okur, şunları kaydetti;

 

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, hububat alanlarında sünelerin tespit ve sayımını yapıyor. Şu an için bir tehlike yok, ancak bu ileriki günlerde olmayacağı anlamına gelmiyor. Süne her zaman için tehlike arz ediyor. Eğer bu yıl bu zararlı baş göstermezse rekoltede sorun yaşanmaz. Temennimiz, hastalık ve zararlı olmadan hasadı gerçekleştirmek” dedi.

 

Muammer Kökcüoğlu



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
30.05.2013 18:18:14 468 0

Tarih: 30.05.2013 18:18

Haberi Sesli Oku