Dr. Üresin Zirai İlaçlar İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, zirai mücadelede kullanılan ilaçların insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini, bu ilaçların özellikle ilaçlamanın yapıldığı yaz aylarında zehirlemelere yol açtığını ve zirai ilaçların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Tarımın yoğun olarak yapıldığı Saruhanlıda yaz döneminde kullanılacak olan zirai mücadele ilaçlarına karşı uyarılarda bulunan Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, ?Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde zirai ilaç kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir? dedi.

-DERİ, SOLUNUM, AĞIZ VE GÖZE TEMAS YOLUYLA ETKİLİYOR-

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, zirai ilaçların kullanımı, insan sağlığına olumsuz etkisi ve zehirlenmelere yol açmasının önüne geçilebilmesi amacıyla yayımladığı yazısında şunlara ifade etti, ?Zirai mücadele ilaçları (pestisitler), insan sağlığına ve tarımsal üretime zarar veren böceklere, hastalıklara ve yabancı otlara karşı kullanılan kimyasal maddelerdir. Pestisit terimi, insektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf/mantar öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şekilde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsamaktadır. Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde pestisit kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Tarım sektöründe kullanılan pestisitlerin vücuda girme yolları; deri, solunum, ağız ve göze temas yoluyla olmaktadır. Tarım alanlarındaki çalışmaların en yoğun olduğu, ilaçlamanın yapıldığı ilkbahar ve yaz aylarında pestisit zehirlenmelerine daha sık rastlanmaktadır.?

-PESTİSİT KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-

Üresin, bu ilaçların kullanımında zehirlenmelerin önüne geçebilmek amacıyla dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde belirtti, ?Pestisitlerin kullanımı sırasında aşağıdaki hususlara titizlikle dikkat edilmelidir: ?Öncelikle ilaçlama aletlerini kontrol edilerek sızıntı veya kaçak bulunup bulunmadığını gözden geçiriniz.
?İlaçlamada kullanılacak elbise, eldiven, maske, gözlük gibi teçhizatın sağlam olup olmadığını kontrol ediniz. ?Kullanılacak ilacın etiketini dikkatlice okuyunuz. ?İlaç hazırlarken mutlaka eldiven kullanınız. ?Boş ilaç kaplarını vakit geçirmeden imha ediniz. ?İlaç hazırlamada kullanılan kapları diğer malzemelerden ayrı tutunuz. ?İlaç hazırlama veya kullanımı sırasında hayvanları uzaklaştırınız. ?İlaç hazırlama veya ilaçlama sırasında sigara içmeyiniz ve herhangi bir yiyecek yemeyiniz. ?Pestisitlerin zararlı etkilerine maruz kalmayı önlemek için pestisitlerle çalışılırken mutlaka uygun kişisel koruyucu donanım (özel elbise, maske, gözlük, eldiven gibi) kullanınız. ?İlaçlama sırasında vücudunuza bulaşma olursa öncelikle bol sabunlu su ile yıkayınız. ?İlaçlama sırasında bulantı, baş dönmesi gibi zehirlenme belirtileri hissederseniz ilaçlamayı hemen bırakınız ve kullanılan pestisitin etiketi veya ismi ile birlikte hekime veya hastaneye başvurunuz. ?İlaçlama sonrası el, yüz gibi özellikle açıkta bulunan vücut kısımlarınızı bol sabunlu su ile yıkayınız. ?Gerek ilaç hazırlanması, gerekse ilaçlama sonrasındaki temizlik sırasında ilaçlı suyu rasgele dökmeyiniz, hayvan ve çocukların zarar görmesini engelleyiniz.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 3.07.2017 19:46:01 546 0

Tarih: 03.07.2017 19:46

Haberi Sesli Oku