SARUHANLI - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 Sayıştay Denetim Raporu’nda yetkisiz olarak üretilen elit sınıftaki tohumluklara sertifika verdiğinin ortaya çıktığını söyledi.

“Sahte Sertifikalı Tohumlar Piyasaya Sürülmüş”

Elit sınıftaki tohumlukların; ıslahçı, çeşit sahibi veya bunların yetki verdiği araştırma kuruluşları tarafından üretilmesi gerekirken, yetki verilmeyen kişi veya kuruluşlarca, elit sınıfta tohumluk üretimi yapıldığının tespit edildiğini söyleyen Başevirgen, “ Bazı firmalar,  yıllardır çeşit sahibi kuruluştan izin almadan ve marka hakkı ödemeden buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi 56 ton hububat ve bakliyat tohumu üretip sertifikalı ürün gibi piyasaya sürmüşler. Bakanlık sertifikasız tohum satışına göz yumuyor.” Dedi.

“Devletten Destek Bile Alıyorlar”

CHP’li Başevirgen, “Bakanlıkça sertifikalı tohum üretim desteği verilmesi aşamasında; sertifikalı tohum üreticilerinin çeşit sahibi tarafından verilmiş üretim izni olup olmadığını kontrol edecek bir mekanizmanın olmaması nedeniyle, çeşit sahibi veya ıslahçı izni olmadan, tohumculuk firmaları tarafından sertifika üretiliyor ve söz konusu sertifikalara istinaden de firmalara tohum üretim desteği veriliyor. Denetim mekanizmalarının yetersizliği ya da suiistimaller sonucu bazı firmalar gerçek sertifikalı tohum üreticilerine marka hakkı ödemeden haksız kazanç sağlıyor ve üstüne devletten destek alıyor.” Diye konuştu. 

“Sahte Sertifikalarla Çiftçi Mağdur Ediliyor”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, sahte sertifikalı tohumlarla çiftçinin mağdur edildiğini söyleyerek, “Bakanlık tarafından çıkarılmış ilgili mevzuata göre: tohumlukları yetiştiren, işleyen ve satışa hazırlayan, dağıtan ve satan gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlık tarafından yetkilendirilir ve denetlenir. Yetkilendirme ve denetim ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” denilmektedir. Ancak, Bakanlık ve ilgili kuruluşlara güvenerek bu tohumları kullanan çiftçilerimiz ürün kaybı yaşamakta, sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanamamakta ve düşük kalitede tohum elde etmektedir. Bu durum, ürettiğinden para kazanamayan çiftçiye bir darbe daha vurmaktadır.” Diye konuştu. 

“Tarım ve Orman Bakanlığını Görevini Yapmaya Davet Ediyoruz”

Bekir Başevirgen, “ Bakanlığın, raporda yer alan bu tespitleri önemsemesini ve eksiklerini en kısa sürede gidermesini bekliyoruz. Kamu tarafından üretilen sertifikalı elit tohumların yetkisiz kişilerce marka hakkı ödenmeden satışının önlenmesi için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Üretimde geriye giden, bir çok üründe rekolte kaybı yaşayan ve çiftçisini her geçen gün kaybeden ülkemizin daha fazla hata yapma lüksü yoktur.” Dedi.



Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 4.10.2021 06:37:00 477 0

Tarih: 04.10.2021 06:37

Haberi Sesli Oku