Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı Kaymakamlığı ve Saruhanlı Ziraat Odası tarafından ortaklaşa yürütülen alternatif ürün arayışı kapsamında, Saruhanlı’nın Bahadır Mahallesinde bir çiftçi teşvik edilerek ceviz bahçesi oluşturulduğunu bildirdi.    

Odası Başkanı Okur, Kardelen Gazetesine  yaptığı açıklamada ilçede girişimci bir çiftçi tarafından Ziraat Odası’nın teknik desteği ve tarımsal danışmanlığında 30 dekar araziye ceviz fidanı dikildiğini, bu fidanların hızlı bir şekilde geliştiğini belirtti.

 Saruhanlı’da bir ilki gerçekleştirdiklerini dile getiren Okur, cevizin tütün ve zeytine alternatif olmasını beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu:“Ceviz ağacı ilçemizde bazı evlerin bahçesinde ve arazilerde var. Ancak ticari amaçlı üretimi yoktu. İlçemizde 120 bin dekar alanda zeytin, 30 bin dekarda da tütün üretimi yapılıyor. Ceviz üretimi zeytin ve tütüne alternatif olabilir. Çünkü tütün ve zeytinin piyasada ki değeri belli. Tütünün kilogramı 10, zeytinin de 2-3 lira. Ancak ceviz kabuklu 15, kabuksuz 30 liradan satılıyor. Ceviz hiçbir zaman üreticinin elinde kalmaz, pazarı ve alıcısı var. Bu ürün aynı zamanda sağlık açısından da çok faydalıdır. İnşallah projemiz gerçekleşir, Saruhanlı ceviz üretimiyle de adını duyurur.”

 Okur, araziye dikilen Chandler cinsi cevizin Amerika’da 1970’li yıllardan bu yana üretildiğini, ülkemizde ise son 10 yıldır dikiminin yapıldığını belirterek bu ceviz türünün yüksek verimi ile kendini ispatlamış bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

 Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Süleyman Bilgin ise 30 dekar araziye 8’er metre arayla 800 adet ceviz fidanı diktiklerini bu ceviz fidanlarının toprak ve iklim şartlarını benimseyerek hızla ilerlediğini anlattı.

 Bilgin, cevizin dikiminden 6 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen meyve vermeye başladığını, 10 yıl sonra 20 kilograma, çok iyi bakıldığında ise 50 kilograma kadar çıkabildiğini kaydetti.

 Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Oda Başkanı Aydoğan Okur birlikte ceviz ekili alanda inceleme yaparak, ceviz fidanlarındaki hızlı gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

 Kanyılmaz, yörede alternatif ürün olması beklenen ceviz için kendi üzerine düşeni yapacaklarını ifade ederek, Saruhanlı için hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

 

 



Kan donduran olay! 7 aylık hamile eşine kurşun yağdırdı

Cinayet: 1 ölü, 2 yaralı!

Eşi ve 5 çocuğu ölmüştü! Aracı kanala sürdüğü gerekçesiyle sanık için istenen ceza belli oldu

Taksiye aldığı müşterisi tarafından 20 yerinden bıçaklanıp gasp edildi

Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
23.06.2014 16:25:41 669 0

Tarih: 23.06.2014 16:25

Haberi Sesli Oku