SARUHANLI - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özbaran, çocuk ve gençler arasındaki akran zorbalığı ve sosyalleşmeyle ilgili yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ebeveynlere önerilerde bulundu. Akran zorbalığının çocuk ve gençlerdeki etkilerinin geniş bir yelpazede belirti gösterebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özbaran, ailelerin ve öğretmenlerin iyi birer gözlemci olması gerektiğinin ve akran zorbalığına karşı önlemin aile ve okulda başladığının altını çizdi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özbaran, çocuk ve gençlerin ailelerine yönelik önerilerde bulundu. Akran zorbalığı, sosyalleşmede yaşanabilecek sorunlar ve çocukların kreşe gönderilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Özbaran, akran zorbalığının bir veya bir grup çocuğun benzer yaş grubundaki bir veya birden fazla çocuğa, kasıtlı ve sistematik olarak psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet uygulaması olduğunu hatırlattı. Teknolojinin ilerlemesiyle siber zorbalığın da oldukça yoğun çalışılan bir alan haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Özbaran, “Akran zorbalığının çocuk ve gençlerdeki etkileri geniş bir yelpaze belirti kümesinde yer alabilir. Kısa dönem olumsuz etkilerin yanı sıra uzun dönemde de anksiyete bozuklukları, depresyon ve psikotik bozukluklara varan psikiyatrik hastalıklara neden olabilir. Çocuk ve gençlerde benlik saygısında düşüklük, kaygı, okul reddi, akademik güçlükler, içe kapanma, ilgi istek kaybı, enerjide azalma gibi depresif belirtiler, özkıyım düşünce ve girişimleri de görülebilir” dedi.

Ailelerin ve öğretmenlerin iyi birer gözlemci olması gerektiğinin ve akran zorbalığına karşı önlemin aile ve okulda başladığının altını çizen Prof. Dr. Özbaran, belirtilerin çocuklarda farklılık gösterebileceğini, belirti göstermeden uzun dönem etkilerle de ortaya çıkabileceğini, fark edilmesi durumunda da hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini kaydetti.

ÇOCUKLAR YAŞINA UYGUN EĞİTİM ALMALI

Çocukların olabilecek en erken yaşta toplum içinde yer almasının önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özbaran, “Ruh sağlığı alanında çalışan hekimler olarak çocukların erken çocukluk döneminde yaşına uygun okul öncesi eğitimi almasını önemli buluyoruz. Çocuğun yaşına uygun, gereksinimlerine duyarlı bir okul her zaman için çocuğa faydalı olacaktır” diye konuştu.

PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUKLARIN SOSYAL YAŞAMI SEKTEYE UĞRADI

Koronavirüs pandemisi nedeniyle çocuk ve gençlerde en çok görülen sorunların başında, fazla ekran maruziyetinin geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özbaran, “Çocuk ve gençlerin sosyalleşme olanağı sağlayacakları okulları kapalıydı, ebeveynlerin çoğu sosyal destekten yoksun olarak iş hayatı içindeydiler, bu nedenle çocukların sosyal yaşamları da sekteye uğradı, ancak ellerinden geldiğince evde ve yakın güvenli çevrede çocuklarının sosyal etkileşimini ve sporunu, hareketini destekleyen aileler de oldu. Pandemi sonrası sosyalleşme sürecindeki tepkiler çocuktan çocuğa değişecektir ama esas görülecek tepkiler ailenin evde bu süreci nasıl desteklediği çerçevesinde değişecektir. Ailelere önerimiz her ne şartta olursa olsun sosyal yaşamın, dijital olmayan etkileşimsel oyunların, sporun çocuğun sosyal yaşamına olumlu etkisi olacağını bilmeleri ve sosyal yaşamı önemsemeleridir. Evde duyguları anlama ve tanıma, başkalarının duygu ve düşüncelerini önemseme, empati yapma becerileri üzerine yapılan her çalışmanın çocuğa faydası olacağı bilinmelidir” dedi.



İmamoğlu’nun mektubu Saruhanlı’da okundu

Koldere’de Gönülleri Isıtan İftar Buluşması

SARUHANLI DEVLET HASTANESİ’NDE “GEBE OKULU”NDAN MEZUNİYET SEVİNCİ

SARUHANLI’DAN PALETLİ YÜZMEDE MADALYA YAĞMURU

PRESTİJ CADDELERİ IŞIL IŞIL OLDU

Manisa Şampiyonu Öğrencilerden İlçe Millî Eğitim Müdürü Aguş’a Ziyaret

İSHAKÇELEBİ’YE YAKIŞIR YENİLİK: ÜZÜM DÜĞÜN SALONU VE KAPALI PAZARYERİ YENİLENDİ

Saruhanlı’nın Gururu: Özel Sporculardan Madalya Yağmuru

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Değişim Devam Ediyor

Manisa-Saruhanlı Yolunda Yeni Sabit Radar Sistemleri Devreye Girdi

Saruhanlı’daki Dev Soygun Çözüldü Fabrika Çetesi Hapiste

Saruhanlı’da Vefat…

53 yaşındaki şahıs intihar etti

Şüpheli Ölüm: 33 Yaşındaki Mehmet Ali Aslan Hayatını Kaybetti

SARUHANLI’DA VEFAT…

Mütevelli’de Planlı ve Kalıcı Çözüm

Saruhanlı’da Vefat!..

Kaymakam Acar Taşçı Ailesi ile İftar Sofrasında Buluştu

Kemiklidere’de Yağış Mağduriyetine Büyükşehir Desteği

Saruhanlı Ülkü Ocakları İftar Programına Yoğun Katılım

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 10.09.2021 07:00:00 877 0
Tarih: 10.09.2021 07:00 Güncelleme: 10.09.2021 07:00
Haberi Sesli Oku