SARUHANLI - TMO’nun geçen yıl aldığı çekirdeksiz kuru üzümü bu yıl sezonda aldığından daha düşük fiyattan satmasına tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu TMO’nun piyasayı mahvettiğini ve bundan çiftçinin büyük zarar göreceğini belirtti.  

Geçen yıl çiftçiden 12,5 liraya aldığı çekirdeksiz kuru üzümü bu yıl hem de sezon öncesi 11,61 liradan sattığını ifade eden Bakırlıoğlu TMO tarafından 10,60-11 TL arası fiyatlardan çekirdeksiz kuru üzüm satıldığı iddialarının konuşulduğunu söyledi.

Trım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; bu mantığı anlamak mümkün değil.

2021-2021 çekirdeksiz kuru üzüm sezonu açılmış, üzüm alım taban fiyatı açıklanmamış ve daha piyasa fiyatı oluşmamış buna rağmen TMO piyasaya ucuza kuru üzüm satıyor.

Çiftçi üzümünü sergiden kaldırmaya başladı, daha fiyat belli değil. TMO TATRİŞ fiyat açıklamamış, ne kadar alım yapacaklar belli değil böyle bir ortamda piyasayı regüle etmekle görevli TMO maalesef çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının düşmesine neden olacaktır.

Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen TMO çekirdeksiz kuru üzüm piyasasını mahvetmiştir.

Bu konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdim.

Çünkü bir yıl önce 27 Ağustos 2020 tarihinde Manisa’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı kuru üzüm fiyatını açıklamış ve “Kuru üzüm piyasasını, açıkladığımız bu fiyatlardan aşağı düşürmemekte kararlıyız ve bunun için gereken her türlü argümanı kullanacağız." demişti.

Fakat öyle olmadı Sayın Bakana bağlı bir kurum ucuza üzüm satarak çiftçinin elindeki üzümün para etmesini engelledi ifadelerine yer verdi.

Çiftçinin üretim maliyetinin arttığına değinen Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu üzüm üretiminde maliyet kalemlerinde ciddi artış olduğunu belirterek, mazot, gübre, ilaç ile ilgili bazı rakamları vererek

Geçen yıla göre;

Mazot fiyatının 6,68 TL’den, 7,38’e

10 kiloluk bordo bulamacının 200 liradan 400 liraya,

20 litrelik ot ilacının 450 liradan 800 liraya,

DAP gübresinin 1.450 liradan 3850 liraya yükseldiğini ifade etti.   

Çiftçinin bu yıl beklentisi 17 TL olduğunu hatırlatan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle tamamladı;  2021 yılı sezonu 15 Ağustosta açılmasına rağmen halen fiyatın açıklanmamış olması, üzerine bir de TMO’nun geçen yıl ki alım fiyatının altında satış yapması üzüm fiyatlarının artacağı beklentisini boşa çıkarmıştır.

Biz CHP olarak çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 17 liranın altında kalmaması gerektiğini söylüyoruz. Yoksa çiftçi zarar edecek ve son yıllarda para kazanamayan çiftçi üretici üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır. Bu ülkemiz tarımı için büyük risk oluşturmaktadır.



Gülşah Durbay gözyaşlarıyla defnedildi

Manisa’da 168 içimlik uç bonzai ile yakalanan şüpheli tutuklandı

Manisa, ilk kadın başkanına ağladı

Başkan Durbay'a görev yaptığı belediyede duygusal veda

Özgür Özel duygularına hakim olamadı

Manisa’dan İzmir için su çağrısı

Demet Evgar’dan Gülşah Durbay için duygusal veda mesajı

Bülent Arınç’tan Gülşah Durbay için başsağlığı mesajı

Uçuruma yuvarlanan motosikletin sürücüsü öldü

İzmir’de otobüs ile ticari araç çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Av yolculuğu faciayla bitti

Kaymakam Acar'dan Başkan Durbay için taziye mesajı

Gülşah Durbay’ın cenaze programı belli oldu!

CHP Genel Başkanı Özel'den duygu dolu mesaj

Manisalılar Şehir Hastanesi’ne akın etti!

Son dakika…Gülşah Durbay vefat etti!…

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Pazar günü görev yapacak doktorlar

Akhisar'da Uyuşturucu Tacirlerine Büyük Darbe: 5 Şüpheli Tutuklandı

Saruhanlı'da vefat...

Manisa takımları, haftayı galibiyetle kapattı

Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 30.08.2021 08:55:00 1053 0
Tarih: 30.08.2021 08:55 Güncelleme: 30.08.2021 08:55
Haberi Sesli Oku